vacatures

Reconstructie Heemraadlaan Spijkenisse

Een toekomstbestendige hoofdweg voor de Gemeente Nissewaard

Reconstructie Heemraadlaan Spijkenisse

In het hart van Spijkenisse ligt de Heemraadlaan – een drukke hoofdweg die dagelijks duizenden weggebruikers bedient. Na jaren van intensief gebruik was de weg toe aan vernieuwing. Aan ons de taak deze belangrijke verkeersader volledig te reconstrueren met oog voor duurzaamheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. In opdracht van de gemeente Nissewaard is de volledige reconstructie van deze weg verzorgd, inclusief de aanleg van een geluidscherm en bijbehorende groenvoorzieningen.

Een complete vernieuwing

De werkzaamheden startten met het verwijderen van de bestaande verharding, bomen en begroeiing. Vervolgens is de oude fundering afgegraven en vervangen door een nieuwe, stabiele ondergrond. De weg kreeg een volledig nieuwe asfaltconstructie, waarbij gebruik is gemaakt van geluidsreducerend asfalt. Ook de kruispunten zijn opnieuw ingericht, passend bij de herkenbare stijl van de gemeente.

 

Hoe wordt een nieuwe weg aangelegd?

Een kijkje achter de schermen van moderne infrastructuur

Om de weg toekomstbestendig te maken, zijn WADI’s en een infiltratieriool aangelegd. Deze zorgen ervoor dat regenwater op natuurlijke wijze wordt afgevoerd, wat belangrijk is in tijden van steeds extremere weersomstandigheden. Tegelijkertijd is de weg vergroend: na afronding van de werkzaamheden is het gebied opnieuw ingezaaid met gras en zijn er bloemrijke plantstroken en klimplanten aangebracht.

Stilte voor de omgeving

Een belangrijk onderdeel van het project was het verbeteren van de leefomgeving voor omwonenden. Langs de Heemraadlaan is een geluidscherm van bijna een kilometer geplaatst. Hiervoor moesten bestaande bossages en bomen wijken, maar in ruil daarvoor kwam een moderne, efficiëntere constructie terug. Door het ontwerp van de fundering te optimaliseren – van zware H-profielen naar lichtere buispalen – is niet alleen materiaal bespaard, maar ook de geluidsimpact op de omgeving beperkt.

Duurzaam in uitvoering

Duurzaamheid stond centraal in elke fase van het project. Zo is het asfalt aangebracht met een spreidmachine met een moderne Stage V-motor, en aansluitend een elektrische drierolwals ingezet. Een deel van het materiaaltransport vond plaats met een elektrische vrachtwagen. Ook in de materiaalkeuze is bewust gekozen voor circulaire oplossingen: de tussen- en onderlagen van het asfalt bestonden voor 98% uit hergebruikte bouwstoffen (ECO Base, met 70% PR). Het vrijkomende teervrije asfalt is afgevoerd naar de asfaltcentrale voor hergebruik, en voor de fundering is gekozen voor hydraulisch menggranulaat in plaats van traditioneel betongranulaat.

Daarnaast is binnen dit project actief invulling gegeven aan Social Return (SROI), door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om mee te werken aan dit project.

Samenwerking en bereikbaarheid

De Heemraadlaan is een drukke route in een stedelijke omgeving. Om de overlast voor bewoners, bedrijven en weggebruikers te beperken, is het project gefaseerd uitgevoerd. Ballast Nedam nam het volledige omgevingsmanagement op zich en stemde nauw af met nutsbedrijven, busmaatschappijen en ondernemers in de omgeving. Dankzij deze aanpak bleef de bereikbaarheid gewaarborgd en kon het werk veilig en efficiënt worden uitgevoerd.

Een weg klaar voor de toekomst

Met de reconstructie van de Heemraadlaan heeft Spijkenisse er een moderne, veilige en duurzame hoofdweg bij. De combinatie van slimme techniek, duurzame keuzes en zorgvuldige afstemming met de omgeving maakt dit project tot een voorbeeld van hoe infrastructuurprojecten in stedelijk gebied succesvol kunnen worden uitgevoerd.

Corné Rutten

Senior Werkvoorbereider

Ballast Nedam Road Specialties